Van onmacht naar kracht

Iedereen heeft wel eens het gevoel van onmacht ervaren. Je voelt je niet gehoord, niet gezien of niet begrepen. En dat gevoel verlamt, frustreert. Het gevoel wordt gevoed door angst en daarom hebben we de neiging om het weg te drukken. Misschien schamen we ons er ook wel voor. We zijn immers zelf (nog) niet in staat om de situatie te keren.

Onmacht leidt tot conflicten of juist tot jezelf terugtrekken: het doet er toch niet toe wat ik vind. Frustratie en terugtrekken zorgen ervoor dat je buiten spel komt te staan, waardoor je de ‘macht’ eigenlijk nog meer uit handen geeft. Het kan ook zijn dat je juist zelf meer macht gaat uitoefenen, als overlevingsstrategie, om de leegte op te vullen. In die zin is macht ook een vorm van onmacht en zo houden die twee elkaar in stand. De oplossing om uit de onmacht te komen ligt dus niet zo zeer in meer macht, maar eerder in gelijkwaardigheid, in balans. Je geeft je macht niet uit handen, maar je oefent ook geen macht uit.

Bewustwording
Het begint ermee dat je bewust wordt dat jíj degene bent die de macht uit handen heeft gegeven. Het gaat dus niet zozeer over de ander, maar over jou. En dat is misschien even slikken, want hoe makkelijk is het om de ander de schuld te geven. Om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen. Ik hoor de ‘ja, máárs’ al komen… En dit is geen verwijt, het gebeurt vaak onbewust. En er zijn natuurlijk ook situaties waar we geen invloed op kunnen uitoefenen. Maar neem even de tijd om dit binnen te laten komen. Om te realiseren dat je door jouw eigen denken en doen eigenlijk in een slachtofferrol bent gestapt. Het gaat over jou! En dat is misschien ook wel een geruststelling, want jij bent zelf degene die jouw gedrag kan veranderen. Kies je voor jezelf of laat je de ander bepalen?

Gelijk of geluk
Wat mij ook altijd wel geholpen heeft om uit een situatie van onmacht te komen is jezelf afvragen of je gaat voor gelijk of geluk. Wanneer je overtuigd bent van je gelijk, waarom moet je dan bevestigd worden door de ander? Heeft de ander misschien ook een punt, en wil je dat eigenlijk liever niet horen? Of, wanneer je echt vindt dat je gelijk hebt, laat het dan los om gelijk te krijgen. Dan ontstaat er ruimte bij je zelf en de ander om tot een oplossing te komen. Dan kun je focussen op wat er wél mogelijk is. Want zolang je de ander iets blijft verwijten, blijf je onmachtig om jouw wensen kenbaar te maken. Probeer dan ook een verwijt om te zetten in een verzoek. In plaats van iemand te verwijten: jij belt nooit, ik moet jou altijd bellen, kun je ook zeggen: ik zou het fijn vinden als jij mij belt. Op deze manier neem jezelf weer de touwtjes in handen waardoor je vanzelf ook meer in je kracht komt te staan.
En ja, daar is best wel moed voor nodig. Want de kans bestaat natuurlijk dat je weer wordt afgewezen en juist die angst zorgde ervoor dat je in dat gevoel van onmacht terecht kwam. Maar heel vaak pakt het wél goed uit. Door jezelf kwetsbaar op te stellen, ontneem je vaak de ander de behoefte om macht uit te oefenen. In de ruimte die dan ontstaat gebeuren vaak onverwachte dingen.

 

Download dan nu mijn gratis E-zine: Stem je af op de frequenties van liefde, verbinding en kracht en leef lichter!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *