Er is geen goed of kwaad

Een van mijn leraren zegt steeds: er is geen goed of fout, er zijn alleen consequenties. En toen ik dat de eerste keer hoorde dacht ik meteen: is dat zo? Is er geen kwaad in de wereld? Terwijl ik gelijk beelden zag van verkrachtingen, moordpartijen en vul zelf maar aan.

Goed en fout. Het zijn twee kanten van de zelfde medaille. En wat voor de een goed is hoeft dat voor de ander nog niet te zijn. Het is een oordeel, een label. Wel heeft iedere handeling, ieder woord dat je uitspreekt gevolgen. Om deze spirituele wet te begrijpen vraagt het van mij in ieder geval om niet te oordelen. Om bewust te worden van wat ik belangrijk vindt, wat ik wil, wat ik voel, wat ik ervaar. Om te aanvaarde wat er is zonder mee te gaan in de emotionele lading. Dat is voor mij het pad van spirituele groei. Ontdekken wie ik werkelijk ben zonder oordeel, zonder angst, zonder irritatie, zonder vergelijking, zonder de wereld te zien in tegenstellingen. Een pad waarbij het niet zo zeer gaat om een doel te bereiken (wat zou dat zijn, geluk? verlichting?) maar om de groei zelf.

Weten wie je bent raakt aan je identiteit, is de basis van je bestaan. En als die er niet is dan kan het zijn dat je angstig wordt, dat je geen keuzes kunt maken, dat je geen grenzen kunt stellen, dat je je nutteloos voelt, dat je tegen de dag opziet enz.. Door op zoek te gaan naar wie je bent kun je je basis verstevigen en keuzes maken vanuit kracht, vanuit mogelijkheden.

Maar hoe doe je dat dan, vraag je je dan misschien wel af. Ik denk dat het vooral een zaak is van lichaam, hart, ziel en brein.
§ Lichaam: leer weer te voelen wat je werkelijk voelt, en waar in je lichaam je het voelt. Lichaamsbewustzijn kun je vergroten met bijv. de trilling van klankschalen of je stem en met lichaamsoefeningen.

§ Hart en Ziel: door contact te maken met jouw Ziel, jouw Godsvonk en je Zelfliefde te versterken, kom je uit de dualiteit van goed en kwaad. Dit kan bijvoorbeeld door meditatie, mantra’s, bepaalde oefeningen en rituelen.

§ Brein: ga je patronen stalken. Let bewust op waarom, wanneer en hoe je ergens op reageert en wat je daarbij denkt én voelt. Doe dat steeds weer zodat je je triggers gaat herkennen. Op die manier word je minder afhankelijk van (de mening) van anderen en ben je vrijer om keuzes te maken. Je loop je eígen pad.

Wanneer lichaam hart en ziel en brein in balans zijn ervaar je meer eenheid omdat je minder gefocust bent op tegenstellingen. Dat maakt dat je gewoon lekker in je vel zit. Niet afhankelijk van geluksmomenten die je zolang mogelijk probeert vast te houden maar een soort onderstroom van je goed voelen. Daar is een mooi woord voor: welbevinden. Daar ga ik voor!

Finding your path in life is all about feeling and open up to your true self

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *