TRANSFORMATIE DOOR KLANK

Ze was er altijd als ik opstond. Altijd hetzelfde beeld: met gekromde rug, een kop koffie en sigaret, een boek, krant of tijdschrift en klassieke muziek op de achtergrond. Mijn moeder zittend aan de eettafel. Mijn moeder, die van haar moeder niet mocht lezen en beter iets ‘nuttigs’ -lees poetsen- moest doen. Mijn moeder die zich daarom had aangewend om om vier of vijf uur in de ochtend op te staan om te gaan lezen. En later, toen ik uitging, kwam ik thuis en stond zij op en dronken we samen een kopje koffie. Ik ging naar bed en zij begon haar dag…..

Dat beeld staat in mijn geheugen gegrift. Lezen en klassieke muziek, een combi die ook in mijn leven een belangrijke plaatst inneemt. De bibliotheek zat om de hoek en daar gingen we een paar keer per week naar toe. En klassieke muziek….. tsja, dat duurde wel even voordat ik het echt ging waarderen en zelf ging draaien. Zoals de Canon van Pachelbel, waarop ik onder de douche altijd variaties op het thema zong en experimenteerde met mijn stem. En natuurlijk de Bolero van Ravel. Het staccato ritme van de trommel, steeds sneller, gaf mij het gevoel van houvast, veiligheid. Nu weet ik dat de trommel een heel aardend instrument is, dat de drum je verbindt met je eigen ritme en dat van Moeder Aarde. Het geluid van de drum is een oertaal die je direct en diep raakt en je meeneemt op reis. Een reis naar je binnenwereld, naar je eigen kracht.

Ik denk dat daar een van de zaadjes is geplant voor mijn voorliefde voor klank. En met klank bedoel ik niet per se muziek (één van de definities van klank is: het totaal van eigenschappen van een geluid). Denk bijvoorbeeld  aan het gebrabbel van een baby dat je op zijn minst doet glimlachen, het ontspannende geluid van stromend water, de klankschaal die de energie in je lichaam weer laat stromen, de bevrijdende klank ‘Aah…’ .

Klank als rode draad door mijn leven. Klank als voeding, als graadmeter hoe ik mij voel, als energiebron, als trooster, als heler. Klank als bron van plezier, als opener van mijn hart, als ruimtegever, als verbinder. Klank als bron van inspiratie en creativiteit.

Klank kleurt mijn leven, is mijn anker. En in mijn praktijk ervaar ik ook hoe klanken helend werken. Hoe met name de trilling van stem, klankschalen, trommel, gong en dergelijke haar werk doet. Hoe klank je ontspant, energie en ruimte geeft, weer laat voelen wat er is, inzicht geeft, heelt. Klank als voertuig voor persoonlijke groei…..

>Liefs Jeanine

P.S. Wil je zelf eens de ontspannende en helende werking van klank ervaren? Zaterdag 14 september geef ik weer de workshop Intuïtief werken met klankschalen. Zie https://schoolvanovervloed.nl/workshop/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *