Van hard werken naar hart-werken

SPIRITUEEL ONDERNEMEN
VAN HARD WERKEN NAAR HART-WERKEN

Ik was het afgelopen weekend in Maastricht. Een heerlijke stad vind ik dat. Ik kom er al mijn hele leven en altijd als ik er ben steek ik een kaarsje op in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.
Uit dankbaarheid. Om even stil te staan bij alles wat zich in mijn leven aandient. De mooie dingen maar ook de dingen die ik minder fijn vind. En ondanks de drukte kan ik daar prima even zitten en naar binnen keren. Want dat heb ik nodig. Fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel moeten in balans zijn.

En over dat laatste, het spirituele, wil ik het even hebben. Want ook in het ondernemerschap speelt het een rol: spiritueel ondernemen. Je hoort het steeds vaker, maar wat is dat nu eigenlijk, spiritueel? Het komt van het Latijnse woord ‘spiritus’, dat Geest betekent. En dat heeft alles te maken met Essentie. En er bestaan veel mooie definities van het woord spiritualiteit, maar het gaat in ieder geval om de persoonlijke, innerlijke ervaring.

Wordt het daarmee iets zweverigs, of iets van religie? Nee, integendeel. Het is eigenlijk heel aards. Want die innerlijke beleving wil eigenlijk gewoon zeggen dat je de gewone aardse dingen doet, maar dan heel bewust. Het staat niet los van je leven, nee het is een basishouding van waaruit je je leven leeft, en daarmee ook hoe je in je onderneming staat. Als je heel bewust leeft, dan ontdek je wat jouw werkelijke drijfveren zijn. Je leert jezelf kennen. Je leert wat de ander werkelijk bedoelt; je leert achter de woorden te luisteren. En je ontdekt dat je het meeste leert van je ‘problemen’; van de dingen die ‘goed’ zijn leer je bijna niets. Dan sta je stil en is er geen groei. En wat ik zelf heel waardevol vind, is dat ik besef dat ik één ben met het grote geheel en dat ik een functie heb in dat grote geheel. Dat er meer is dan alleen maar mijn IK en mijn directe omgeving. En dat ik WEET dat ik het niet alleen hoef te doen. Dat ik naast mijn eigen verantwoordelijkheid nemen ook mag vertrouwen op iets groters, een bron van LIEFDE die mij draagt en waar ik altijd uit kan putten.

Als je bewust leeft, dan ga je ook bewust ondernemen. En het is geen trucje om even snel succesvol te worden. Nee, het is voortdurend aan jezelf werken. Wie ben je, wat wil je, wat wil je met je bedrijf. En heel belangrijk is dat je met liefde naar jezelf en de ander kijkt. Veroordeel jezelf en de ander niet; neem waar en kijk ernaar met een glimlach.

Door ook aan je spiritualiteit te werken, door tijd te nemen voor jezelf en je niet alleen maar te richten op omzet en meer klanten, komt er meer balans in je leven en daarmee in je onderneming. Want het is zó belangrijk dat fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel in balans zijn; met alleen hard werken kom je er niet. Schenk dus eens wat meer aandacht aan jezelf, aan je binnenwereld.

Doe die dingen waar je blij van wordt. Benader de dingen vanuit liefde, laat je hart werken in plaats van dat je alleen maar hard werkt. Want als jij in balans bent, zul je ervaren dat je in je kracht staat, dat je energie weer gaat stromen. En daarmee stroomt ook de energie in je bedrijf. Want denken vanuit schaarste leidt tot schaarste, en dat geldt niet alleen voor materiele zaken.

Maar als je het kunt toelaten, als je kunt vertrouwen, dan zul jij de overvloed in deze wereld ook ervaren. En nee, niet als een trucje dat instant werkt; maar wel als een levenshouding: van hard werken naar hart-werken; leven in liefde en overvloed.

P.S.: volg mijn FB posts de komende dagen want daar geef ik tips hoe jij meer vanuit je hart kunt werken in plaats van hard werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *