Keltisch jaarwiel

vier de 8 Keltische jaarfeesten

Rituelen in de natuur…. ik miste ze. En ondanks dat een deel van mijn roots in Indonesië ligt, voel ik me enorm aangetrokken tot het Keltische sjamanisme.

De Kelten verbonden hun jaarfeesten en rituelen aan de  ritmes van de natuur. Tijden van zaaien en oogsten in de landbouw, maanstanden en cycli als eb en vloed, dag en nacht weerspiegelen ook het innerlijke proces van de mens. Wanneer je meer leeft volgends deze cycli dan zul je merken dat het leven eigenlijk eenvoudiger,  harmonischer en moeitelozer wordt. Alsof je met de stroom mee zwemt in plaats van ertegen in
Door het uitvoeren van rituelen die bij de 8 Keltische jaarfeesten horen  verbind je je weer met de natuur en daarmee met jezelf. Ook kun je meer diepgang in je leven ervaren.

Kalender

1 november Samhain

21 december Yule

1 februari Imbolc

21 maart Ostara

1 mei Beltane

21 juni Litha.

1 augustus Lughnasadh

21 september Mabon

>>> zie hieronder voor meer info over de feesten<<<

Imbolc, tijd van nieuw leven

Op 1 februari om 16.00 uur vieren we Imbolc, buiten in de natuur bij Nijmegen.
De zonnekracht keert terug en het licht groeit. De aarde wordt wakker en fluistert een nieuw begin.

De eerste tekenen van leven laten zich weer zien in de natuur: de eerste lammetjes worden geboren, bollen komen boven de grond en de winterbloeiende struiken komen in bloei.

Waar we met Joel ons hebben opengesteld voor nieuw licht, voor onze nieuwe dromen, geeft Imbolc inspiratie om deze dromen en nieuwe mogelijkheden waar te maken. We ruimen op, maken ruimte voor nieuwe leven en nodigen we groei uit.

Imbolc is ook verbonden met Brighid, de Keltische godin van genezing, bescherming en de eeuwige vlam.  Ze staat symbool voor het innerlijke vuur, inspiratie en creativiteit. Ze brengt overvloed, heling en wijsheid.

Imbolc, een ritueel van licht, plezier, visualisatie, heling en inspiratie.

Vier je mee? Stuur dan een mail naar Jeanine@schoolvanovervloed.nl. Na aanmelding ontvang je verdere informatie.

Bijdrage 5 euro.

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!

Liefs Jeanine

Het Keltisch jaarwiel

De acht feesten in het jaar vormen samen het Keltische Jaarwiel.

Het nieuwe jaar begint bij Samhain, het nieuwjaar.  Het zaad van de oogst ligt diep in de aarde verscholen en de Godin (de wijze  oudere vrouw) trekt zich terug. wedergeboorte. Dit is de tijd waarin men  voorouders en geliefden eert en gedenkt .

Met Yule (midwinter) bereikt de duisternis zijn hoogtepunt tijdens de langste nacht en wordt verslagen door de terugkeer van de zon. We vieren de terugkeer van het licht, de terugkeer van hoop en beloftes.

De winter is met Imbolc op zijn hoogtepunt beland. De zonnekracht keert terug en het licht groeit. De aarde wordt wakker en fluistert over hernieuwing en een nieuw begin. Dit is ook de feestdag van de Heilig Brigit.

Met Ostara worden de dagen langer, de planten beginnen te groeien, alles wordt groen en er is weer  hoop.  De levengevende kracht, de vruchtbaarheid groeit.

Tijdens Beltane is de lente op haar hoogtepunt. We vieren het hoogtepunt van het leven en de seksualiteit.

Met Midzomer vieren we Litha. De aarde is vervuld met energie en vervulling tijdens de langste dag van het jaar. De zon is op zijn hoogtepunt; de karachten van de natuur nemen af en de duisternis neemt weer toe.

Met Lughnasadh  is de tijd van de eerste oogst aangebroken. Het graan verandert in leven gevent brood.

Mabon is de tijd van de tweede oogst. Er is voor het laatst overvloed aan graan.  Licht en duisternis zijn vandaag, op deze Herfst Equinox, in balans en hierna neemt het licht snel af.

De crikel is nu weer rond……  Het licht zal weer terugkeren !!!