Opdrachten Lichter Leven Challenge

Hier vind je de opdrachten en visualisaties die horen bij deze challenge. Neem even een moment voor jezelf en zoek een rustig plekje waar je niet gestoord wordt. Maak de opdrachten en luister de visualisaties en maak die shift in bewustzijn en Leef Lichter!

Dag 4: Verbinden

Principes en waardes helpen je om te benoemen welk soort mens je wilt zijn (visie). De voornaamste visie is de visie over jezelf: je zelfbeeld.

Om te verbinden met wat jij belangrijk vindt en je te helpen jouw kernwaarden te vinden, kun je de volgende oefening doen:

Pak een vel papier en teken daarop een lange lijn. Aan de linkerkant zet je je geboortedatum en helemaal rechts de dag van vandaag. Markeer op deze lijn belangrijke personen, gebeurtenissen of periodes in je leven. Als je daarmee klaar bent, stel je jezelf drie reflectievragen.

 • Waarom was deze persoon, gebeurtenis of periode belangrijke voor mij?
 • Vervolgens: Wat heb ik geleerd of welke conclusie heb ik getrokken van deze persoon, periode of gebeurtenis?
 • Op basis van het antwoord op de laatste vraag, vul je tot slot de volgende zin verder aan: Blijkbaar vind ik … waardevol.

Schrijf de waarden dan op een geeltje en voel bij jezelf of dat ook de belangrijkste waardes zijn. Wanneer je er meer dan 5 hebt uitgekozen, stel je dan de vraag: welke vind ik het allerbelangrijkst en de 5 belangrijkste waarden zijn jouw kernwaarden.

Vind je het lastig om een bepaald gevoel of een omschrijving samen te vatten in één woord?

Download dan hier een voorbeeld Kernwaardenlijst.

Meditatie om je te verbinden

Dag 3: Vergeven

Vergeven betekent dat je accepteert dat het anders is dan je misschien zou willen. En vaak heeft het ook te maken met erkennen dat jij niet beter bent dan een ander.

Bij vergeven denk je misschien vooral aan een ander vergeven wat die jou heeft aangedaan. Maar hoe staat het met jezelf vergeven? Heb je nog steeds spijt van dingen? Maak je jezelf verwijten? Kun je jezelf maar niet vergeven dat je iets wel of juist niet gedaan hebt? Ook dat is ballast die je los mag laten waardoor je lichter gaat leven!

Jezelf vergeven
Maak jij jezelf wel eens verwijten? Kun je jezelf maar niet vergeven? Hoe streng ben jij voor jezelf?

 •  Schrijf 1 of meer dingen op die jij jezelf verwijt:
 • Spreek eens hardop uit dat je jezelf vergeeft wat je jezelf kwalijk neemt: Ik vergeef mijzelf ………………….
 • Kies of jij het jezelf ook écht wilt vergeven! En als het antwoord JA is, spreek het nogmaals hardop uit.
 • Maak er een gewoonte van om jezelf iedere dag iets te vergeven. Je zult merken dat je milder wordt naar jezelf   toe en dat jouw zelfliefde groeit.

Oefening om te vergeven

De zinnen die je uitspreekt zijn:

Ik vergeef je en ik vergeef mezelf…   (en kun je het ook voelen?)

Jij bent onschuldig  ~ ik ben onschuldig

Ik bevrijd je van mijn oordeel ~  ik bevrijd mezelf van mijn oordeel.

Ik hou van jou  – ik hou van mezelf.

Dank je.

Ho’oponopono de 4 zinnen:

Het spijt me

Vergeef me

Ik hou van je

Dank je wel

Het is belangrijk dat je echt voelt hoe het is om de ander te vergeven en van hem/haar te houden.  Dat betekent dat je het vaak mag herhalen. Wat jou hierbij kan helpen is om met je aandacht naar je hart te gaan. En je hart steeds groter te maken. Misschien kun je de ander wel in je hart stoppen en dan vergeven. Experimenteer gerust!

Dag 2: Verlossen

Verlos jezelf van je oude verhalen en schrijf een nieuw verhaal.

In een visualisatie neem ik je mee om je oude  belemmerende gedachten, emoties, angsten los te laten.

Visualisatie Laat je verhalen en je angsten los

Affirmatie

Om nieuwe verhalen te schrijven is het belangrijk om je te richten op je verlangens, op wat je wél wilt. Je kunt hiervoor positieve affirmaties gebruiken. Het zijn woorden of korte zinnetjes die bevestigen dat iets waar je naar verlangt er al is. Veel mensen hoor je ook zeggen dat ze de zinnen de hele dag opzeggen maar dat er niets gebeurt! En daar zit een belangrijke misvatting in: het gaat er niet zozeer om hoe vaak je ze opzegt, maar HOE je ze opzegt. Zonder gevoel opdreunen heeft totaal geen zin.
Je mag VOELEN wat je zegt en het zo formuleren dat het er al is (dus niet als een wens: ik zou graag…..willen).

Gebruik je inbeeldingsvermogen: stel je voor hoe het zou zijn als je je doel al bereikt hebt. Stel dat je graag op een podium voor veel publiek wilt staan. Zie het voor je: hoe sta je daar, hoe voel je je dan, zie het publiek voor je, wat doet het publiek. Gebruik daarbij al je zintuigen: wat ruik, je, voel je, zie je, proef je. Hoe gedetailleerder je het voor je ziet en beleeft, des te sterker het signaal dat je uitstraalt!

Stel dat je meer liefde in je leven wilt. Je kunt dan de volgende affirmatie gebruiken:
Ik trek liefde aan
Ik ontvang liefde
Ik laat liefde toe
Ik waardeer liefde.

Op deze manier zeg je op verschillende manieren dat er al liefde is. En voel bij iedere stap wat het met je doet!

DAG 1: Verlangen

Basisangsten
Wat houdt ons tegen om onze diepste verlangens te realiseren? In de basis is dat angst. Je kunt je emoties, negatieve gedachten en angsten herleiden naar twee basisangsten: de angst dat je niet goed genoeg bent en de angst dat je niet geliefd bent. Vind jij het bijvoorbeeld moeilijk om grenzen te stellen? Ga je altijd net te veel mee in wat anderen willen? Dan is jouw gedrag te herleiden tot de angst dat je niet geliefd bent, dat je afgewezen wordt. Ben jij in alles een perfectionist? De kans is groot dat diep van binnen de angst opspeelt dat je niet goed genoeg bent.
Hetzelfde geldt ook voor jouw reacties op het gedrag van de ander. Wanneer je vaak boos, jaloers of afkeurend reageert, worden deze angsten aangeraakt. Alleen herkennen we dat niet altijd  gelijk.

Wanneer je mijn verhaal dat ik in de video verteld heb afpelt, dan weerhield de angst om te falen mij om een boek te schrijven:

 • Mijn verlangen was het schrijven van een boek;
 • Ik voelde me blij maar had tegelijkertijd ook een kramp in mijn maag;
 • Het onderliggende probleem was de overtuiging dat er niemand op mijn boek zit te wachten;
 • De angst om te falen weerhield mij ervan om te beginnen met schrijven.

Wat is jouw grootste verlangen?

Pak pen en papier en beantwoordt de volgende vragen:

 • Wat is mijn verlangen. Maak een lijst met al je verlangens, groot en klein. Kies er vervolgens een of twee uit en beschrijf die zo precies mogelijk . Spreek ze dan hardop voor jezelf uit zodat je je verlangen ook neerzet.
 • Wat voel ik bij dat verlangen. Beschrijf bij jouw gekozen verlangens wat het besef van het gemis met je doet? Word je verdrietig, of boos? Merk je dat je gaat compenseren of dat je het ver weg stopt?
 • Welke onvervulde behoeftes en/of problemen, liggen onder het verlangen; (een verlangen naar meer geld bijvoorbeeld is niet zo zeer een verlangen naar het geld op zich, maar meer naar wat je ermee kunt bereiken, bijvoorbeeld vrijheid);
 • Wat weerhoudt jou om je verlangen te realiseren? Is het de angst om te falen, om niet goed genoeg te zijn? Of de angst om buitengesloten te worden? Hoe staat het met je zelfvertrouwen met je zelfliefde?

Oordeel niet, maar schrijf het eerlijk op. Wees mild naar je zelf. Voor nu is het zoals het is. Pas wanneer je het herkent en erkent, kun je het accepteren en kun je veranderen.

Vind je het nog lastig om bij je diepste verlangen te komen? Doe dan onderstaande schrijfoefening en beantwoord daarna deze vragen.

FLOW-schrijven

Doe deze oefening niet op een p.c. maar pak weer pen en papier. Hod de pen losjes vast en sluit je ogen even. Haal een keer diep adem en zeg, terwijl je uitademt: Hè Hè en ontspan. Denk aan het woord VERLANGEN en open je ogen. Zet de pen op papier en begin gewoon met schrijven. Laat de woorden gewoon komen. Je hoeft niet te weten wat je gaat schrijven maar laat de woorden als vanzelf op papier komen. En misschien komen er woorden en zinnen waarvan je het idee hebt dat het helemaal niets met je verlangen te maken heeft. Dat maakt niets uit. Alles is goed, oordeel niet. Je hoeft dit met niemand te delen, dus schrijf gewoon op wat er binnenkomt. Let niet op taalfouten of mooi schrijven en ga ook niet schrappen in de tekst. Het is goed zoals het is!

Vraag je af: Wat wil ik echt, wat is mijn allerdiepste verlangen?

Mocht je merken dat het niet stroomt of dat het al snel stopt, leg dan een hand op je buik, ter hoogte van je zonnevlecht (deze plek zit met de pink op je navel een handbreedte boven de navel en staat voor de verbintenis tussen die innerlijke- en buitenwereld). Begin dan een zin met: ik wil… of…mijn diepste verlangen is….

Neem hier ongeveer 5 minuten de tijd voor en lees het dan hardop aan jezelf voor. Mocht er nog iets opkomen, schrijf dat er dan bij.

Visualisatie Ontdek je diepste verlangen